WHAT DO YOU THINK ABOUT MACHINES THAT THINK? | Edge.org

“Dahlia” by Katinka Matson | www.katinkamatson.com

Source: edge.org

THE EDGE QUESTION—2015
WHAT DO YOU THINK ABOUT MACHINES THAT THINK?

But wait! Should we also ask what machines that think, or, “AIs”, might be thinking about? Do they want, do they expect civil rights? Do they have feelings? What kind of government (for us) would an AI choose? What kind of society would they want to structure for themselves? Or is “their” society “our” society? Will we, and the AIs, include each other within our respective circles of empathy?

Interessante en actuele discussie over de opkomende realisatie dat computers toch wel eens “intelligent” zouden kunnen worden.

Zoals we weten werd al in 1972 door mensen als Marvin Minsky, Allen Newell en Herbert Simon “voorspeld” dat computers in 1989 intelligenter dan mensen zouden zijn geworden. Niet helemaal uitgekomen, en ik denk eerlijk gezegd dat het misschien wel mogelijk is dat computers een bepaalde vorm van intelligentie kunnen ontwikkelen, maar ik denk niet dat wij mensen dat kunnen. We begrijpen nauwelijks wat denken is, of wat intelligentie is. Het lijkt veel meer zo te zijn dat “intelligent” gedrag het resultaat is van een complex proces, ingebed in een sociale en biologische omgeving waar wij mee in verbinding staan door middel van onze zintuigen.

De angst voor “overname” door computers, waar o.a. Stephen Hawking ook bang voor lijkt te zijn (“en hij zal het wel weten”) maakt het moeilijk om hier helderheid in te krijgen. In ieder geval zullen computers zoals wij die nu programmeren niet snel intelligent worden. Moderne programmeertalen zijn namelijk sequentieel, niet in staat om met complexiteit om te gaan, en heel erg procedureel: doe dit, doe dat. Dat staat even ver van intelligentie als een waterstof atoom van leven.

complexiteit

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


reflektis Logo
Diensten

Copyright © 2021, reflektis & Rob Vens

%d bloggers liken dit: