Wat mag een IT architect eigenlijk kosten? – CXO_ A business perspective on IT

Hoeveel is een goede IT architect als zelfstandige of werknemer waard? Die vraag wordt steeds relevanter omdat de behoefte groeit.

Source: cxo.nl

Moeilijke discussie, omdat zoals we weten een goede architect niet 10% of zoiets meer geld oplevert voor het bedrijf dan een gemiddelde, maar soms zelfs meerdere ordes van grootte. Wie bepaalt wat een “normale” vergoeding is? Voor mij als zelfstandige is een aangeboden tarief beneden de 100 euro voor een verantwoordelijke rol als enterprise architect symptomatisch voor het kaasschaafdenken bij een organisatie en waarschijnlijk een waarschuwingslampje voor het ontbreken van het noodzakelijke mandaat. Maar als ik kan aantonen in mijn werk 2-3 maal productiever te zijn dan mijn gemiddelde kompanen (puur hypothetisch natuurlijk) wordt het verhaal anders.

Kunnen wij als enterprise architecten dat aantonen? Meestal niet. Ik stel dat (enterprise-) architectuur geen geld mag kosten. En ik voel mijzelf verantwoordelijk voor het inrichten van de noodzakelijke metrieken waarmee ik dat kan aantonen. Die metrieken hebben dat niet primair als doel. Ze zijn er voor de positionering van de maturity van de practice en de effectiviteit van de transformaties die door enterprise architectuur worden gefaciliteerd. Maar ook om de inspanning te rechtvaardigen. Enterprise architectuur mag nooit een doel op zich worden.

Comments (2)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


reflektis Logo
Diensten

Copyright © 2021, reflektis & Rob Vens

%d bloggers liken dit: