Veel vragen, weinig krijgen – Computable

Banken, verzekeraars, ministeries en productiebedrijven, bijna allemaal maken ze tegenwoordig gebruik van enterprise architectuur om risico’s bij strategische verandering te beheersen. Er wordt bijvoorbeeld een …

Source: www.computable.nl

Mark Paauwe over het probleem dat projecten en afdelingen soms een schreeuwende behoefte hebben aan artefacten vanuit de enterprise architectuur die er niet zijn, of waarvan het te lang duurt voordat die er zijn.

Mij lijkt dit probleem wat voor de hand te liggen. Natuurlijk is er voortdurend een behoefte die nog niet ingevuld kan worden. Een enterprise architectuur proces dat meer agile is (en dus bijvoorbeeld niet met een jaarplanning, of erger nog, een meerjarenplanning werkt) helpt maar lost het probleem nog niet op. Het is mij ook niet duidelijk of dit is waar Mark voor pleit.

De ICT manager die dan maar zelf workshops gaat beleggen hoeft helemaal niet verkeerd te zijn. Je kunt toch het resultaat van zijn werk inbrengen in de enterprise architectuur repository? Je wilt hem wel kunnen begeleiden zodat de inpasbaarheid zo groot mogelijk is.

Ook is het heel belangrijk dat de ad-hoc behoeftes die overal de kop opsteken in kaart worden gebracht en gecommuniceerd met het management. Vaak is het niet duidelijk waar de enterprise architectuur niet in heeft kunnen voorzien. Dan kan een groeiende ontevredenheid ontstaan die de effectiviteit van de discipline niet ten goede komt.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


reflektis Logo
Diensten

Copyright © 2021, reflektis & Rob Vens

%d bloggers liken dit: