Home » Development » Microservices? Hahaha, dat ga jij nóóit doen! – CIO.nl

Microservices gaan overwaaien, want het past niet bij hoe tegenwoordige organisaties werken.

Source: cio.nl

Een wat chargerende titel die de lading van het artikel niet helemaal dekt. De schrijver is namelijk helemaal geen tegenstander van het principe, misschien zelfs integendeel. Hij signaleert alleen heel terecht dat het invoeren van deze architectuurstijl niet alleen maar beperkt kan blijven tot een technische architectuurkeuze.

De Wet van Conway is belangrijker dan ooit, namelijk de noodzaak de organisatie zodanig ingericht te hebben dat het af te beelden is op de architectuurstijlen (zowel aan business als techniek zijde!) waarvoor gekozen wordt. Ik noem dit ook wel “fractale architectuur”: de structuur herhaalt zich op verschillende aggregatieniveaus.

Het is niet voor niets dat ik ook “slecht nieuws” heb voor organisaties die voor SOA hebben gekozen, maar niet een interne structuur (een dienstgerichte indeling) hebben die hiermee resoneert: jullie zullen ook  die interne structuur aan moeten passen, met een governance proces dat hierop afgestemd is.

Door dit af te stemmen op kantel-initiatieven die in heel veel organisaties al speelt, kunnen soms meerdere vliegen in één klap worden geslagen!

microservices

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


reflektis Logo
Diensten

Copyright © 2021, reflektis & Rob Vens

%d bloggers liken dit: