Automatisering Gids, Microsoft sluit aan bij 100 dollar laptopproject

Microsoft sluit aan bij 100 dollar laptopproject

Automatisering Gids, Microsoft sluit aan bij 100 dollar laptopproject

OLPCHet OLPC project is een project dat uitblinkt door betrokkenheid van inhoudelijke reuzen (Nicholas Negroponte, Alan Kay) maar veel problemen heeft werkelijk van de grond te komen.

Op zich niet verbazend: het idee alleen al om miljoenen kinderen te voorzien van een laptop met de volgende eigenschappen is niet alleen revolutionair, het kan ook de wereld van computing aardig op zijn kop zetten waarbij gevestigde belangen zich ongetwijfeld op hun hoofd zullen krabben:

  1. goedkoop (“100 dollar”)
  2. scherm dat in de zon leesbaar is
  3. robuust genoeg om te kunnen laten vallen
  4. onafhankelijk van stroom (zonne energie of mechanische energie)
  5. in staat draadloos met andere OLPC”s te verbinden, naast de gangbare draadloze protocollen (wat al heeft geleidt tot discussies over een gigantisch grid netwerk – bedenk dat wij bij OLPC”s het hebben over vele miljoenen machines!)
  6. gratis software met geweldige omgevingen als eToys die een open omgeving bieden voor kinderen om in te programmeren

Dat Microsoft zich aansluit bij het project dat de laatste tijd meermalen negatief in het nieuws kwam, is misschien een goed ding, en misschien niet, of zelfs juist niet. Niet voor niets gaat het gerucht dat het vertrek van OLPC topman Walter Bender met de betrokkenheid van Microsoft in verband zou staan. De mondiale industrie heeft weinig te winnen bij dit project volgens mij. Het riekt teveel naar empowerment van de consument.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


reflektis Logo
Diensten

Copyright © 2021, reflektis & Rob Vens

%d bloggers liken dit: